دیجیتالسازی آثار،اسناد ومنابع مطالعاتی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
رئیس ادارۀ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: در سالی که گذشت، بالغ بر 2 میلیون و 800 هزار فریم از نسخههای خطی، چاپ سنگی، قرآن و جزوات خطی، اسناد، نقشه و مجلات و روزنامهها، در گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی به روشهای مختلفی اسکن و دیجیتالسازی شد.
حجت الاسلام نوری نیا افزود: در این میان، بیش از 122 هزار فریم از قرآنهای خطی نفیس تصویربرداری شده؛ از اسناد این مرکز، بیش از 13 هزار و 300 فریم تصویربرداری شده و دیجیتالسازی جزوات در سال گذشته، افزون بر یک هزار و 500 فریم بوده است.
وی با اشاره به دیجیتالسازی روزنامهها و مجلات تصریح کرد: بیش از یک میلیون و 67 هزار فریم سال گذشته از مجلات تصویربرداری شده، و بالغ بر 44 هزار و 700 فریم مربوط به تصویربرداری روزنامههاست.
رئیس ادارۀ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به اقداماتی که در راستای حفاظت هرچه بیشتر منابع ارزشمند موجود در سازمان انجام شده، اشاره و خاطرنشان کرد: از منابع موجود در سازمان، بالغ بر 4 هزار فریم، نسخه پشتیبان دیجیتال تهیه شده، بخش زیادی از فایلهای دیجیتالی به دستگاه حافظه سازمانی انتقال یافته و نزدیک به 2 میلیون و 600 هزار فریم از فایلهای دیجیتالیشده، مورد بازبینی قرار گرفته است.
حجت الاسلام نوری نیا گفت:فایلهای دیجیتالی تهیهشده به صورتهای مختلف و با دستگاههای متعددی ایجاد شده است که از جمله آن، میتوان به بیش از 2 هزار فریم اسکن عکس رنگی و سیاه و سفید، و بیش از 1 میلیون و 300 هزار فریم تهیه تصویر با دوربینهای نصبشده روی دستگاهها اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه دانش دیجیتالسازی، توسط کتابخانه آستان قدس رضوی بومی شده است، تصریح کرد: بخش میکروفیلم کتابخانه مرکزی آستانقدس، از سال 1351 کار خود را با تهیه میکروفیلم از نسخههای نفیس شروع کرد و از سال 1388 تاکنون به طور گسترده در حال دیجیتالسازی است.
رئیس ادارۀ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی خطاب به مجموعهدارها و کتابداران سراسر کشور اعلام کرد: در راستای توسعه منابع نفیس و دیرپای فرهنگ غنی اسلامی و حفاظت و نگهداری از میراث مکتوب بشری، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی طرحی را از سال 1391 به اجرا درآورده که در راستای آن مجموعههای خطی و چاپسنگی را به طور رایگان دیجیتالسازی میکند.
حجت الاسلام نوری نیا افزود: در جریان این امر، تمام هزینهها حتی انتقال منابع، با هزینه این سازمان انجام میگیرد و در نهایت یک نسخه دیجیتال از این منابع، جهت استفاده محققین در کتابخانه مرکزی آستانقدسرضوی حفظ میشود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان